Kategoria:

Dodał(a):

13 cze 2013, 22:50

Po poznaniu na lekcjach chemii białek i cukrów oraz poszerzeniu wiadomości na zajęciach projektowych ,,Mała Szkoła na miarę XXI WIEKU”, przygotowałyśmy lekcję na ten temat dla klasy 3 szkoły podstawowej. Odbyła się ona dnia 21 maja 2013.

Na zajęcia opracowałyśmy szereg doświadczeń, które miały na celu zbadanie właściwości, zastosowania, funkcji i występowania cukrów oraz białek. Nasze młodsze koleżanki i koledzy ogrzewali białko, aby zaobserwować jego ścinanie się, a także poznanie pierwiastków, które wchodzą w skład białka. Działali stężonym roztworem kwasu azotowego (V) na wełnę, ptasie pióro i białko jaja kurzego.

Dowiedzieli się także o szkodliwym wpływie alkoholu na organizm człowieka. Wspólnie sprawdzaliśmy: stan skupienia, kolor, zapach, smak i rozpuszczalność w wodzie glukozy, sacharozy i skrobi. Obserwowaliśmy także jakie zachodzą zmiany na ziemniaku, bananie i chlebie, gdy podziałamy na nie jodyną.

Mamy nadzieję, że trzecioklasiści nauczyli się wielu rzeczy oraz zainteresowali się wspaniałą i ciekawą chemią.

 

Liza i Zosia klasa III gimnazjum